K víťazstvu o Biely dom má prispieť aj energetická politika kandidátov

11.09.2012 Celý región

Washington 11. septembra (TASR) - V súboji o Biely dom by mala mať tento rok veľkú váhu aj energetická politika prezidentských kandidátov. Barack Obama a Mitt Romney sa zhodujú v tom, že sa Spojené štáty musia stať v energetike nezávislé.

Barack Obama uprednostňuje kurz využívania všetkých dostupných energetických zdrojov. Vyhlásil, že pritom bude treba dbať o ochranu životného prostredia. Od jesene 2010 už v Spojených štátoch vznikli stovky tisíc pracovných miest v "zelenom" energetickom sektore. Budujú sa veterné a slnečné parky, využíva sa hĺbkové teplo Zeme, produkujú sa aj biopalivá. Obama vyhlásil, že Spojené štáty sa musia stať svetovým lídrom vo využívaní energie z obnoviteľných zdrojov. Vraj nie je ochotný prenechať vedúcu pozíciu Nemecku alebo Číne vo výrobe veterných energetických alebo solárnych zariadení, či vo výrobe batérií.

Konvenčné zdroje energie pokladá však za dôležité. Pripisuje si k dobru, že počas jeho súčasného prezidentského mandátu ťažba ropy v krajine dosiahla osemročný rekord. Pozitívne hodnotí aj svoj 10-ročný plán na dosiahnutie "čistej" energie z uhlia. Automobilový priemysel dostal za úlohu výrazne znížiť podiel škodlivín vo výfukových plynoch, ktoré prispievajú ku klimatickým zmenám.

Romney kritizuje Obamu za jeho energetickú politiku. Tvrdšie zákony na ochranu životného prostredia sa v prípade jeho víťazstva prehodnotia. Ako prezident prenechá environmentálnu problematiku ekologickej loby. Podľa neho sa okolo veternej a slnečnej energie robí zbytočná bombastická reklama. Zelená energia je náročná na kapitál a prispieva k poklesu tempa rastu zamestnanosti. Uhlie, plyn a jadrová energetika disponujú podstatne väčším potenciálom. Romney chce intenzívne podporovať práve ich ďalšie využívanie. Bez ohľadu na katastrofu v Mexickom zálive, kde v roku 2010 došlo k zničeniu plošiny Deepwater Horizon a do mora vytiekli milióny litrov ropy, chce tam podporovať ťažbu aj naďalej. Povolí sprístupnenie ložísk suroviny aj v arktickom chránenom území Spojených štátov na severe Aljašky. Romney tvrdí, že prednosť majú nízke ceny, bezpečné dopravné cesty a vytváranie pracovných miest. Ochranu životného prostredia a znižovanie objemu kysličníka uhličitého vypúšťaného do ovzdušia pokladá za okrajovú záležitosť.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región